#10 De stap dat beweging brengt ..

Geplaatst door Lenora Chaoui - de Jong op

Dus ik bouw en ontwerp en bouw weer een beetje door. En bij elk onderdeel ontdek ik een stuk van mijn gedachtengang. Ik zat terug te denken aan de afgelopen weken, maanden en zelfs jaren en probeerde voor me te halen wanneer dingen zo snel en intens begon te veranderen in mijn leven.

Aangezien ik geloof dat God alle antwoorden heeft op mijn vragen, ben ik erover in gebed gegaan. Daar heb ik wat sterke vragen gesteld die Hij ook heeft beantwoord op Zijn manier.

In dit geval ging het om mijn vriendenkring. Iedereen met wie ik in contact was. Ik vroeg om een check over iedereen om mij heen. Wat hun rol is in mijn leven en om iedereen weg te halen die mij kan afleiden of afhalen van mijn doel, visie en zoektocht naar de diepte van mijn identiteit. EN WOW wist ik veel dat God daar met een flinke bezem doorheen ging zeg. Wat ik dus vergat om te vragen was om ook mijn hart erin te beschermen in the proces. En natuurlijk ben ik nu behoorlijk dramatisch. Maar dat is wel hoe ik het ervaren hebt. Het moest gebeuren voor het seizoen waar God me in heeft gebracht. 

Je zou het kunnen voorstellen als dat je een vriendin hebt die het leven heel negatief bekijkt. Jij gaat een nieuwe (bijv. carrière)stap maken. Eentje waarbij je een gok neemt, zo'n plons in het onbekende diepe. En zij zegt vanuit de zijlijn in haar angst en perceptie van het leven: "Nou ik weet niet of je dat wel moet doen hoor. Dat is zo niet jouw ding." Ongeloof, angst.. wat de reden ook mag zijn. Het helpt je niet. 

Er zijn tijden in ons leven waarbij we een niveau verder, een nieuw seizoen moeten gaan. En soms kan het zelfs zijn dat jij zélf nog denkt dat je niet klaar bent voor dat seizoen. Of besef je nog niet eens dat het nieuwe seizoen eraan komt. Maar dat betekent ook dat niet iedereen met je mee kan gaan. Maar God weet exact wanneer iets & iemand het beste is voor jou. Dus zo zijn dingen in beweging gegaan. De mensen die kunnen tegenhouden gaan weg. De mensen die kunnen steunen, wordt de relatie in versterkt. En er kunnen nieuwe mensen in je leven komen. Soms zijn dat coaches of mensen die verder dan jou zijn en je kunnen leiden naar het volgende niveau. Maar soms ook een goede buur die je zal helpen wanneer je ineens dringende hulp nodig hebt. Ik heb het allemaal meegemaakt. 

Dan zijn er mensen die jouw potentie of waarde niet kúnnen zien. Lange tijd kon ik me daar druk om maken. Tot ik besefte dat niet iedereen dat kan. Ze kunnen jou dan ook nooit steunen in de nieuwe stappen die je wilt maken. Omdat ze je door een negatieve bril bekijken. Het komt er eigenlijk op neer dat het heel belangrijk is om te zien wie jouw omgeving is en wie in jouw cirkel zit. Want als je een groep aan vrienden en kennissen hebt met een lagere visie voor jou, dan de visie die jij voor jezelf hebt .. dan kunnen ze ook niet je geloofsstappen begrijpen en steunen. En hoe droevig het ook is, soms moet je vriendschappen loslaten om zelf vooruit te kunnen. 

Dus zo is 2019 een jaar van vele veranderingen geweest in mijn omgeving & vriendenkring. Het was alsof er een gigantische TL-licht aan ging. En in TL- licht is werkelijk álles zichtbaar. De motieven, de vlekken, de waarheid.. Maar ook de puurheid en oprechtheid in mensen waar ik het niet van verwachtte. Het kan iets moois zijn. Maar ik heb ook de confronterende kant meegemaakt. Wanneer de waarheid anders is dan de verwachting. En wanneer er een mismatch is in je verwachtingen in relaties, vriendschappen en mensen. Dan kan dat teleurstellingen opleveren. En met die teleurstellingen ben ik weer in mijn gebed met God gegaan om de brandende vraag te stellen: waarom?! Om vervolgens weer mijn eerste gebed, de eerste vraag te herinneren. Waarbij ineens alles zichtbaar werd van mijn omgeving. Nu is het zien van je omgeving niet persé iets negatiefs. Het is een bewustwording van de waarheid. En hoe hard of pijnlijk deze soms ook kan zijn.. het is nog altijd beter dan leven in een valse droom. 

Hoe kan het toch dat je jarenlang een dikke vriendschap hebt onderhouden met iemand en die van de een op de andere moment ineens voorbij kan zijn. Alsof er iemand per ongeluk op de delete knop gedrukt heeft. Op sommige vriendschappen wil je nog pogingen wagen tot herstel. Maar er kunnen ook situaties voordoen waar je totaal geen controle noch grip op hebt. En dan gaat het voornamelijk nog over het herstellen van het verlies. 

Soms kan zo'n situatie het gevoel geven dat je iets verloren hebt. Maar indirect geldt dat ook voor de andere persoon. Diegene heeft ook mijn oude ik verloren. De "ik" waar ikzelf afscheid van heb genomen. En ik heb afscheid genomen van vele dingen uit mijn verleden. Ik kan wel zeggen dat het proces van verandering wel degelijk bij mijzelf begonnen is. Misschien werd mijn nieuwe ik niet geaccepteerd. Of konden de mensen niet meegroeien met waar ik wilde zijn. Of wilden ze zo graag dat ik bleef zoals ik was. Al met al.. ik ging een andere kant op. Omdat ik het sterk ervaarde dat ik stil stond & vooruit wilde gaan. Net als dat ik dat punt bereikte vooruit te willen gaan na lange tijd last te hebben gehad van de rug- & bekkenklachten. Waar ik over vertel in mijn blog "Het versterken van je ruggegraat" 

Ik denk dat we allemaal wel een moment in ons leven kunnen bedenken waarbij je dat gevoel van vooruit willen gaan herkent. Weet dan dat wanneer je vooruit gaat, dat het dingen in beweging zet. Jouw stap zorgt ervoor dat er een beweging komt in het grote geheel. Net als wanneer je een steentje in het water gooit. En je zo een rimpel effect creëert in het water. De vissen die er zwemmen zullen wegschieten. De vogels die op de uitkijk stonden om een lekker visje te vangen, moeten zich anders gaan stationeren voor hun voedsel en ga zo maar door. En soms is dat ook nodig om jezelf te omringen door gelijkgestemden. De situatie zorgt ervoor dat je stappen gaat maken richting voorspoed. In onze reis is het zo fijn om met iemand de reis te doorlopen. Iemand die weet en begrijpt waar je doorheen gaat. Waarmee je goede successen kan delen, maar ook de mindere dagen. Iedereen heeft een vriend(in) nodig. We zijn niet gemaakt om onze reis alleen te bewandelen. En ja er waren momenten waarbij ik zoveel beweging ervaarde in mijn kring. Waardoor ik me alleen voelde. Maar toch kon ik steun en vertroosting vinden in mijn geloof in Jezus Christus. Dat is de Weg voor mij naar antwoorden, vertroosting en vooruitgang. 

Wat dit proces mij heeft opgeleverd is dit. De stap naar verandering heeft alles in beweging gezet. Een rimpeleffect op mijn leven. En ook al maak je de stap naar je dromen, doelen en/of visies.. ze zullen soms ook bewegingen opleveren waar je het niet zou verwachten. En soms doet dat ook pijn. Maar weet dat wanneer je een stap vooruit maakt.. dat dat een stap VOORUIT is. Het is een keuze die je hebt gemaakt voor jezelf naar een betere bestemming dan waar je was.. go for it! 

Al met al.. een hele reis. En dit is nog maar het begin van de mijne. Maar ik kijk uit naar wat voor me ligt. En laat los wat achter me is.

"Let's have Prosperity in Life" 
Lenora 


Deel dit berichtNieuwer bericht →


Laat een reactie achter

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.