#8 Het versterken van je ruggengraat

Posted by Lenora Chaoui - de Jong on

Letterlijk!

Soms kunnen we aan onze natuurlijke omstandigheden zien waar we geestelijk zijn. En de afgelopen jaren hebben mij gebracht op een besef die ik graag met jullie deel. 

Het versterken van mijn ruggengraat is de reis die ik doorgelopen heb. Na 3 zwangerschappen. Was er iets mis gegaan van binnen. Ik liep niet meer zonder pijn. Geen dag zonder de stekende pijnen in mijn onderrug en bekken. Ik zakte tijdens de zwangerschap regelmatig door mijn benen.. en niet omdat mijn buikje zo groot werd. Ik had last van een bekkeninstabiliteit die ervoor zorgde dat alles zó dusdanig verzwakte dat rechtop staan niet meer lukte en ik mank liep. De laatste weken van de zwangerschap van mijn 3e kind, heb ik ook dan plat gelegen op de bank tot de dag van bevalling…. wat een ellendige zware tijd was dat. Want zo leuk heb ik die tijd niet ervaren. Afhankelijk zijn van hulp van andere mensen. En ik wilde zo graag, maar kwam mezelf elke keer weer mezelf tegen op een geheel andere manier. Ik voelde mij gehandicapt, beroofd van mijn mogelijkheden wat voorheen zo normaal leek. Lopen, springen, dansen en rennen. Het was allemaal niet meer als voorheen. En ja dat deed iets in mij. Het proces van zelfacceptatie. Dat ik niet meer dezelfde was als voorheen is toch iets waar ik niet heel openlijk over sprak. En hoe wij in deze tijd onze mooie kanten laten zien op social media. Is er vaak nog een verhaal achter de foto. Tuurlijk zie ik mijn zegeningen wel en hoe mooi en gezond ze alle 3 op de wereld zijn gekomen. En ja dat is voor mij altijd wel een goede pleister op de wond geweest.

Maar die wond zat er maar. En ik begon toch geïrriteerd te raken over al die dingen die ik had willen doen met mijn lichaam. Maar niet deed, vanwege het gevolg van dagenlang pijn in de rug en bekken. Ik had mijn handen vol aan mijn gezin van 5 en het huishouden. En soms waren er dagen dat een huis stofzuigen van boven naar beneden een flinke uitdaging was. Hoe dat er uit zag. Dan ging ik met mijn positieve mindset volop staan stofzuigen om vervolgens 's avonds in de kreukels op de bank te moeten liggen en daar 2 dagen daarna nog steeds van te moeten herstellen. 

Men zegt soms wel eens.. zodra het je genoeg ‘pijn’ doet, zal er verandering komen. Nou ik was klaar voor verandering! "Er moet toch meer zijn dan dit!?" dacht ik. Al die mensen die weten te revalideren en aan te sterken. Ze bestaan toch écht. En waarom ik niet. Je zou wel kunnen zeggen dat ik de pijn van het gebrek wel écht kon voelen. Was het niet fysiek, dan wel geestelijk. En daardoor besloot ik een afspraak te maken bij het Rugcentrum in Amsterdam. Na de intake, toch wel enthousiast geworden. Maar ook vanwege de oprecht eerlijke uitleg dat ik kreeg dat ik na het traject van 3 maanden nog echt wel zal moeten doortrainen. Dat ik misschien niét volledig pijn vrij zal zijn. Maar wel een kick start heb gemaakt om vooruit te komen op weg naar het doel voor ogen. Een sterke ruggengraat. Maar om die sterke ruggengraat in het natuurlijke te krijgen, moest ik die 'sterke ruggengraat' krijgen in mijn geest. En kwam ik op het besef dat ik allereerst mijn denken moest aanpassen. Hóe graag wil je dit, Lenora? Die vraag heb ik mezelf zo vaak gesteld. Ja ik wil dit. Ik wil sterker zijn in mijn lichaam, ik wil mijn doorzettingsvermogen zien in het natuurlijke. Ik wil groeien. Zowel geestelijk als natuurlijk. Ik wil weer kunnen dansen. Ik wil weer kunnen rennen, springen & actief spelen met de kinderen. En ze kunnen inhalen wanneer er eentje het op het rennen zet buiten, haha. 

Elke week had ik vaste dagen en tijden dat ik naar het Rugcentrum ging om met een schema te gaan fitnessen. Ik kwam op dat tijdstip vaak hele gezellige senioren tegen. En kreeg ook vaak een gesprek openingsvraag wat mij hier brengt met mijn leeftijd. Het fijne van het Rugcentrum is dat er geweldig goede begeleiding aanwezig is om je te helpen met je trainingen. Ze weten je altijd te laten doorzetten als je het even niet meer ziet zitten. Maar ook dat er geen atmosfeer van concurrentie hangt wat je soms in de sportscholen wel ervaart. Dit is een groep mensen met hetzelfde doel: die rug moet sterker! 

 

 

En alles ging met kleine keuzes naar kleine stapjes vooruit! Maar ik ging vooruit! En ik werd sterker. Dat merkte ik uit die simpele dingen als stofzuigen of de trap sneller omhoog lopen. En sindsdien weet ik dat het de moeite waard is om voorwaarts te gaan om je visie te halen. Die sterke ruggengraat begint bij de beslissing in je gedachten. Ga ervoor! Laat niks en niemand je wijsmaken dat je niet sterker kan worden. Dat je altijd met een gebrek zal moeten leven. Want dat is een leugen. Ook wanneer de omstandigheden of de situatie niet rooskleurig is, is er een weg om het beste eruit te halen. Vertel jezelf van tijd tot tijd: ik kán dit. En maak je doelen zichtbaar voor jezelf om te behalen. Schrijf het op en ga ervoor! Niks is te gek, als je maar moed houdt. En wees niet te streng voor jezelf. Elke stap vooruit ís een stap vooruit. En zolang je blijft doorstappen.. voor de een in wandelpas & voor de ander in een sprint.. Je komt altijd in je succes! 

"Let's have Prosperity in Life"

Lenora


Share this post← Older Post Newer Post →


  • Topper!
    Mooie getuigenis en bemoediging. Bedankt voor het delen.

    Charis on

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published.